HJEM     NETTSTEDKART     SKRIV UT

Hjem > Miljøtiltak

Miljøtiltak

skillekve med søle - Inge Midtvet.JPG
Et fuktig miljø disponerer for utvikling av fotråte, men fotråte utvikles kun dersom fotråte-bakterien D.nodosus er tilstede. 

Et fuktig miljø gjør huden i klauvspalten mottakelig for infeksjoner med bakterien Fusobacterium necrophorum. Denne infeksjonen baner igjen vei for infeksjoner med fotråte-bakterien.

Dersom fuktige klauver utsettes for smitte med virulente (agressive) varianter av fotråte-bakterien, kan det utvikles alvorlig fotråte. Dersom fuktige klauver utsettes for lav-virulente (lite aggressive) varianter av fotråte-bakterien, kan det utvikles mild fotråte. Les mer om ulike varianter av fotråte HER.

  • Et godt (tørt) klauvmiljø øker motstandsevnen hvis klauvene utsettes for smitte, og reduserer risikoen for at infeksjonen etablerer seg. Det vil også redusere smittespredning mellom dyr i en flokk der en fotråte-infeksjon er etablert.
  • Et dårlig (vått, fuktig) klauvmiljø gjør klauvene mer mottakelige for infeksjon dersom de utsettes for smitte. Et slikt miljø vil disponere for halthetsproblemer også ved smitte med lavvirulente varianter av D.nodosus, selv om klauvforandringene ikke vil bli høygradige hos mange dyr. Fuktig miljø vil også gi økt smittespredning mellom dyr i en flokk der smitten er etablert.

Les også: Tørr eteplass til sau - ute som inne (pdf)